Hogyan történt?
„Vélhetően a múlt század 50-es éveiben nyílt meg étteremként a Kispipa. Hányatott szakmai történetének egy fontos és értékes szakasza az 1958-1968-ig eltelt idő volt, mikor is Seress Rezső, a Szomorú Vasárnap, és sok más sláger zeneszerzője ült a zongoránál és mágnesként vonzotta maga köré a közélet és a színészvilág kiemelkedő személyiségeit.
Halála után lejtmenetbe kapcsolt a Kispipa, 1979 őszén már romjaiban hevert. Műszakilag és szakmailag is. Ez ebben a korszakban – néhány kivételtől eltekintve – megszokott és általános jelenség volt.
Így vettem át azzal a gondolattal, hogy innen kell felépíteni azt az „ideális” kisvendéglőt, amely szolgáltatásaiban azt nyújtja, ami az én maximalista elképzeléseimben szerepelt: minden igényt kielégítő éttermi választékot, kiváló atmoszférát, vendégszerető kiszolgálást, hangulatos élőzenét, vonzó külső és belső megjelenést, otthonos érzetet.
Egy év elteltével rá kellet jönnöm, hogy a magammal hozott munkatársak szeretnének ugyan, de nem tudnak megfelelni az elvárásoknak. Leginkább a konyhába kellett valaki, egy meghatározó személyiség, aki kézbeveszi a társaságot.
Megkerestem ezért Roseinstein Tibor barátomat,aki hozzám hasonlóan gondolkodó, hasonlóan képzett és gyakorlott, és hozzám hasonlóan a szakma megszállottjaként munkálkodó ember: csináljuk együtt a Kispipát!
Így történt! 1980-ban csatlakozott az étteremhez Rosenstein Tibor, akivel együtt munkálkodtunk a vendéglő arculatának és karakteres étlapjának kialakításán. Szaktudása megkérdőjelezhetetlen, érdemei elévülhetetlenek. Néhány év alatt a Kispipa országos – majd világhírül lett, például a New York Times a „Keleti blokk” legjobb éttermeként minősítette. Máig az igényes vendégek találkahelye. De számos szakmai és állami kitüntetés birtokosa is.
10 sikeres, együtt töltött év után Rosenstein önálló vállalkozásba kezdett, – ami határozott, karakteres személyiségéből fakadóan természetes fordulat volt – de szelleme máig meghatározza a konyhai munkát, barátságunk továbbra is eleven.
Semmi sem változott… Az étterem most is hangulatos zenével, némileg megújult ételkínálattal várja régi és új vendégeit, megőrizve a magyar és kontinentális konyha tradícióit.”
Aubel Ervin,
az étterem tulajdonosa
u.i. retro világ!